آیا با دشمنان طبیعی شته ها آشنایی دارید؟ در این مطلب از سایت رنگ وارنگ می خواهیم درباره دشمنان طبیعی شته ها و یکی از روشهای مبارزه با آفت شته یعنی مبارزه بیولوژیک مطالبی را با شما به اشتراک بگذاریم. پس اگر می خواهید اطلاعاتی در این زمینه کسب کنید با این مطلب همراه شوید.
شته ها Aphids حشرات کوچکی هستند که که در سراسر جهان زندگی می کنند اما بیشتر در مناطق معتدل دیده می شوند. این حشره بدن نرمی دارد و معمولا به رنگ های سبز ، سیاه ، قهوه ای ، قرمز ، صورتی و یا تقریباً بی رنگ دیده می شود. از شته ها می توان به عنوان یکی از آفات مخرب و مهم نام برد. این آفت به برگها ، ساقه ها ، جوانه ها، گلها ، میوه ها و یا ریشه ها حمله کرده و به کمک خرطوم خود از شیره گیاهان تغذیه می کند.

بعضی از شته ها از گیاهان مختلفی تغذیه می کنند ، در حالی که برخی دیگر بر روی یک یا فقط چند میزبان تمرکز دارند.
کنترل شته ها دشوار است ، زیرا آنها به سرعت تولید مثل می کنند به طوری که تعداد نسل آنها گاهی در مناطق مناسب در سال به ۲۰ نسل می رسد . مبارزه با شته ها به دو صورت بیولوژیکی و شیمیایی انجام می شود.
در ادامه به طور مختصر درباره مبارزه بیولوژیک با آفات به ویژه شته ها صحبت خواهیم کرد و به معرفی دشمنان طبیعی شته ها می پردازیم.
کنترل شته با روش بیولوژیک
کنترل بیولوژیک Biological control یکی از روشهای مبارزه با آفات ، علف های هرز و بیماری های گیاهی با استفاده از دیگر موجودات می باشد.
در کنترل بیولوژیک آفات Biological pest control ، جمعیت آفتها به وسیلهٔ دشمنان طبیعی مبتنی بر نقش فعال انسانها کاهش می یابد. به عبارت دیگر استفاده از موجودات زنده جانوری یا گیاهی به وسیله انسان برای محدود کردن یا کاهش دادن زیان وارده از طرف موجود زنده دیگر را مبارزه بیولوژیکی گویند. در این روش از دشمنان طبیعی آفت از قبیل انگل ها (پارازیت ها ) ، جانوران شکارچی ( پراتورها ) و عوامل میکروبی ( پاتوژن ها ) و رقبا در جهت مبارزه با آفت استفاده می شود.
شته ها یکی از انواع آفات هستند و دشمنان طبیعی زیادی دارند و از همین دشمنان می توان به عنوان یکی از روش های کنترل این آفت استفاده کرد.

کفشدوزک ، قارچها ، برخی از بالتوريها، زنبور پارازیت شته، پشه شکاری و گال زا ، سیرفید های شته خوار و برخی از انواع سن از دشمنان طبیعی شته ها محسوب می شوند که هر کدام به روشی موجب از بین رفتن شته ها می شوند و می توان از آنها در کنترل بیولوژیک شته ها Biological control of aphids بهره برد.
لازم به ذکر است استفاده نادرست و بیش از اندازه از آفت کش ها می تواند موجب از بین رفتن حشرات مفید و دشمنان طبیعی آفات شود.
معرفی دشمنان طبیعی شته ها و نحوه اثر گذاری
۱. کفشدوزک هفت نقطه ای : گونه هايی از كفشدوزک ها مانند كفشدوزک هفت نقطه ای ككسينلا سپتمپونكتاتا (Coccinella septempunctata) و هيپوداميا وريهگاتا (Hyppodamia variegata) هم در مرحله لاروی و هم در مرحله حشره كامل از شته ها تغذيه می كنند و از عوامل مهم كنترل بيولوژيک شته ها هستند.
کفشدوزک هفت نقطه ای یا هفت خال از فراوان ترین و معروف ترین گونه های حشرات شکارچی است که در تمام نقاط مختلف دنیا در مبارزه بیولوژیک کاربرد فراوانی داشته است. لارو و حشرات بالغ این حشره از انواع شته های آزاد، شته گال زا و حتی شته های ریشه، شپشک های نباتی، پسپل ها، تخم و لارو جوان سایر حشرات تغذیه می کند. هر کفشدوزک در دوره لاروی، ۱۰۰۰ و هر حشره کامل تا ۹۰۰۰ شته را طعمه خود قرار می دهد. بالپوش ها به رنگ قرمز نارنجی است . روی هر بالپوش سه نقطه سیاه رنگ و یک نقطه سیاه رنگ دیگر نیز به صورت مشترک بین دو بالپوش قرار دارد.

عموماً كفشدوزكها طيف وسيعی از شته ها را مورد تغذيه قرار مي دهند و از يک گونه خاص از شته ها تغذيه نمی كنند. به طوری كه كفشدوزک ۷ نقطهای از حدود ۵۰ نوع شته تغذيه می كند يا به عبارت ديگر پلی فاژ است. اگر در محيط گلخانهای فقط ۲ يا ۳ نوع كفشدوزک رها شود، تمام شتهها از بين می روند.
دشمنان طبیعی آفت شته
۲. قارچها: قارچ ورتی سيليوم ليكانی Verticilium lecanii به عنوان يكی از عوامل مهم كنترل بيولوژيک شته ها به صورت تجاری تكثير می شود و مورد استفاده قرار می گيرد.

اسپورهای اين قارچ در محيط های گلخانه ای می باشند و بعد از اينكه اسپورها در محيط مرطوب جوانه می زنند مسيليوم هايشان وارد بدن شته ها شده و به این ترتیب باعث از بين رفتن آنها می شود.
۳. بالتوريهای خانواده كرايزوپيده Chrysopidae : به ویژه گونه ای به نام كرايزوپرلاكارنئا (Chrysoperla carnea) ، اين گونه تخم هايش را كه دارای ساقه است را در زير يا روی سطح برگ گياهان قرار می دهد و بعد از آنكه لاروها خارج شدند با قطعات دهانی مكنده خودشان به تغذيه از شته ها می پردازند. سپس در زير برگ گياهان در داخل يک پيله ابريشمی تبديل به شفيره می شوند كه بعد از سپری شدن مرحله شفيرگی كه ممكن است حدود ۱- ۲ هفته طول بكشد حشرات كامل ظاهر می شوند. گونه های فراوانی از شیر شته Chrsoperla. Spp در کنترل شته ها و تریپس ها موثر هستند.

بسیاری از این حشرات قابلیت پرورش مصنوعی و رهاسازی را دارند. حشره بالغ و لارو این بالتوری از شته ها تغذیه می کند. استقرار با نسبت یک به ده بالتوری به شته باعث کنترل کامل آفت می شود و از آن می توان برای مبارزه با شته به روش بیولوژیک بهره برد.
در مناطق سرد و معتدل سرد به دلیل شدت فعالیت این بالتوری در ابتدای شروع فعالیت شته ها (شهریور و مهرماه) و (فروردین و اردیبهشت ماه) می توان برکارایی آن در کنترل آفت تاکید کرد.
بر خلاف كفشدوزک ها كه تمام بدن شته را مورد تغذيه قرار می دهند اين بالتوريها با قطعات دهانی مكنده خودشان محتويات بدن شته ها را مورد تغذيه قرار می دهند و پوست يا جسد آنها را استفاده نمی كنند.
مبارزه بیولوژیک با شته و دشمنان طبیعی شته ها
۴. زنبور پارازیت شته Aphdius matricariae: جمعیت زیادی از شته ها در محیط های طبیعی و کمتر سمپاشی شده به وسیله این زنبور پارازیته می شوند و در آلودگی های محدود می تواند عامل کنترل آفت و جلوگیری از خسارت باشد. افراد بالغ این زنبور ۲ ـ ۸/۱ میلی متر طول داشته ، رنگ آنها سیاه براق با بدنی کشیده و پاهایی به رنگ روشن است.

تخمگذاری در داخل بدن شته زنده صورت می گیرد و بعد از تفریخ تخم، نوزاد از بافت درونی بدن شته تغذیه می کند و پس از تخریب اندام های درونی در همان جا شفیره می شود. طول دوره لاروی ۹ روز، شفیرگی ۵ روز و حشره کامل ۱۰ ـ ۷ روز است.

تطابق زندگی زنبور با شته هایی که در زمستان شدیداً فعال هستند در یک دوره خاصی مشکل به نظر می رسد ولی قبل و بعد از دوره سرما، شته های فراوانی توسط این زنبور در توده های طبیعی یا آلوده شده مصنوعی، پارازیته می شوند.
۵. پشه شکاری و گال زا Aphidoletes ophidilimyza : این حشره یکی دیگر از دشمنان شته در طبیعت است. ظاهر این حشره مفید، تفاوت قابل ملاحظه ای با پشه های معمولی ندارد. رنگ قهوه ای روشن پاهای بلند کشیده ، رنگ سیاه سر و شاخک های بلند باعث تمایز این پشه می شود.

پشه ماده تخم های خود را در کلنی شته ها قرار می دهد و هر لارو پشه پس از تفریخ تخم در هر هفته می تواند ۵۰ ـ ۲۰ شته را شکار کرده و از آن تغذیه کند. لارو که به رنگ نارنجی روشن است بعد از تغذیه کافی در خاک تبدیل به شفیره شده و بعد از ۱۴ روز شفیرگی در شرایط متعارف نسل جدید آغاز می شود.
دیگر دشمنان شته در طبیعت
۶. سن های خانواده آنتوكوريده Anthocoridae : سن ها از راسته همی پترا مخصوصاً گونه هايی از جنس اوريوس Orius مانند اوريوس ايندی سيوس Orius indisiosus از شته ها یی که در گلخانه ها و روی گياهان زينتی هستند ، تغذيه می كنند و به این ترتیب می توان از آنها در جهت کنترل شته با روش بیولوژیک کمک گرفت.

۷. سیرفید های شته خوار: هاورفلایها یا سیرفیدها Diptera: Syrphidae یا مگس گل Flower Flies یکی دیگر از شکارگرهای طبیعی شته ها و سایر آفات، مانند شپشک ها و تریپس می باشد.

این مگس دارای دگردیسی کامل به ترتیب تخم، سه مرحله لاروی ، شفیره و حشره بالغ می باشد. در سراسر جهان سیرفیدهای شته دوست aphidophagous متنوعی وجود دارند. به عنوان مثال تنها ۴۹ گونه سیرفید وجود دارد که به شته سبز هلو Myzus persicae حمله می کند. حشرات بالغ اکثرا از شهد گلها و گرده ها تغذیه می کنند در حالیکه رژیم غذایی اصلی اکثر لاروهای مگس گل، شته ها می باشند. کنترل شته به روش بیولوژیک توسط این حشره مفید می تواند به کاهش جمعیت شته و از بین بردن آن کمک کند.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم دشمنان طبیعی آفت شته را معرفی کنیم و چگونگی از بین بردن شته توسط آنها را به طور اختصار برای شما مخاطبان عزیز توضیح دهیم. همانطور که در این مطلب اشاره شد ، شتهها دارای شکارگرهای فراوان و موثری هستند ؛ بنابراین موفقیت در کنترل بیولوژیک شتهها بسیار بالاست اما برای کسب موفقیت بیشتر، بهتر است از ترکیبی از حشرات شکارگر و پارازیت کننده استفاده شود.
با استفاده از دشمنان طبیعی شته ها و شناخت گونه های جدید و جایگزین کردن آنها به جای روش شیمیایی و یا به حداقل رساندن استفاده از سموم، می توان محیط زیست و جامعه ای سالم و دور از خطرات ناشی از مصرف بی رویه سموم شیمیایی داشت .
آیا شما موجود زنده و گونه دیگری را به عنوان دشمن شته در طبیعت می شناسید که در این مطلب به آن اشاره نشده است؟ شما از کدام یک از راه های مبارزه با شته بیشتر استفاده می کنید؟
آیا شما هم تا به حال در باغ ، مزرعه و یا گلخانه خود از روش بیولوژیک برای از بین بردن شته ها استفاده کرده اید؟ کنترل بیولوژیک شته ها تا چه میزان موفقیت آمیز بود؟
لطفا نظرات خود درباره این مطلب و همچنین تجربیات خود درباره مبارزه با شته به روش بیولوژیک را با ما و دیگر مخاطبان گرامی سایت رنگ وارنگ به اشتراک بگذارید. منتظر دریافت دیدگاه های ارزشمند شما عزیزان هستیم.
گرد آوری و تنظیم : https://rangvarang.com

کنه گیاهی یکی از انواع آفات مهم گیاهان زراعی و درختان را تشکیل می دهند و در سال های اخیر در گیاه پزشکی اهمیت بیشتری پیدا کرده اند. در واقع کنه های گیاهی مجزا از حشرات بوده و مربوط به زیر گروه Acari می باشند. شواهد دقیق و چندانی درباره روند تکاملی کنه ها وجود ندارد.برخی افراد (شارو ۱۹۶۶) بر این باورند که قدمت کنهها مربوط به دوره دونین است و آنها از عقرب های دم شلاقی مشتق شده اند. کنه ها از لحاظ زیستی و تغذیه ای بسیار متنوع هستند به همین دلیل تنوع و تغییرات مورفولوژیک در […]
کنه گیاهی ؛ درباره آفت کنه گیاهان و روشهای مبارزه و کنترل آن

با معرفی حشرات مضر و چگونگی ایجاد خسارت توسط آنها از سایت رنگ وارنگ در خدمت شما خوبان هستیم. حشرات از ريزترين و كوچک ترين مخلوقات خدا هستند كه در سراسر جهان پراكنده اند . رده حشرات از نظر تعداد گونه، پر جمعيت ترين رده سلسله جانوری است. رده حشرات Insecta يكی از اعضای شاخه بندپايان Arthropoda می باشند. بندپايان بدنی بند بند دارند. حشرات برای تغذيه به وسيله قطعات دهانی از شيره گياهی استفاده می كنند يا به وسيله پاهای شكاری، ساير حشرات را شكار كرده و از آنها تغذيه می كنند. بدن حشرات از سه قسمت ( تاگم […]
حشرات مضر و چگونگی ایجاد خسارت توسط آنها

آفت: به گروهی از موجودات زنده اطلاق می شوند که با حمله به قسمتهاى مختلف گياه ( ريشه، ساقه، برگ،گل و ميوه) در مراحل مختلف زندگى آن (بذر،گياهچه، نهال، گياه جوان وگياه مسن)، خسارت اقتصادی به گیاه یا محصول وارد می کنند. این موجودات عبارتند از بندپایان ،جوندگان( موش و خرگوش) ،نرم تنان (حلزون و لیسک) شته ها : داراي تعداد زيادي از گونه می باشد و از آفات مهم و درجه اول گياهان صنعتي ، زينتي ، باغباني ، سبزيکاري ، جنگلي و غيره بوده و از اهميت اقتصادي زيادي برخوردار […]
معرفی اصطلاحات و تعاریف حشره شناسی قسمت ٢
انوشه انصاری Anousheh Ansari، زنی از سرزمین خورشید و فرهنگ، با تکیه بر هوش، پشتکار و عشق به آسمانها، راه خود را از خاک تا افلاک پیمود. در دنیایی که مرزها برای برخی همچون دیوارهایی بلند ظاهر میشوند، او با رؤیاهایش آن دیوارها را به سکویی برای پرواز تبدیل کرد. زندگی انوشه، داستانی واقعی از زنی مهاجر است که در نوجوانی با چالشهای بیشمار فرهنگی، زبانی و اجتماعی در آمریکا روبهرو شد، اما هرگز از آرزوی دیرینهاش برای سفر به فضا دست نکشید. او نه تنها در دنیای مردانهی فناوری و تجارت شکوفا شد، بلکه با گام نهادن به فضا، […]
ورزشهای رزمی Martial Arts یکی از کهنترین و پرطرفدارترین شاخههای ورزش در جهان هستند که ترکیبی از هنر، تکنیک، قدرت، تمرکز و انضباط فردی را ارائه میدهند. این ورزشها که ریشه در فرهنگهای مختلف بهویژه آسیای شرقی دارند، نه تنها راهی برای دفاع از خود هستند، بلکه مسیری برای رشد شخصی، سلامت جسم و ذهن و ارتقای اعتمادبهنفس محسوب میشوند. از چین و ژاپن تا برزیل و تایلند، هر منطقهای سبک خاص خود را در ورزشهای رزمی پرورش داده و به جهان معرفی کرده است. با وجود جنبههای رقابتی و گاهی خشن این رشتهها، ورزشهای رزمی امروزه به عنوان ابزاری […]
دلمه با برگ مو یکی از محبوبترین واصیلترین غذاهای ایرانی است که در بسیاری از مناطق کشور با اندکی تفاوت در مواد اولیه و روش تهیه طبخ میشود. این غذای سنتی، ترکیبی از طعمهای متنوع و بافتهای لطیف است که هم در مهمانیهای رسمی و مجالس ویژه و هم در وعدههای غذایی خانوادگی جایگاه خاصی دارد. دلمه برگ مونهتنها بهخاطر طعم لذیذ و ظاهر زیبا، بلکه به دلیل خواص تغذیهای برگ مو و ترکیبات مغذی داخل آن، از جمله برنج، سبزیجات معطر، گوشت چرخکرده و حبوبات، مورد توجه قرار دارد. آشنایی با تاریخچه و جایگاه دلمه در فرهنگ غذایی ایران، […]
درباره شتر ، این حیوان شگفتانگیز بیابانها، دانستنیهای فراوانی وجود دارد که نشان از سازگاری خارقالعادهاش با سختترین شرایط طبیعت دارد. قدرت تحمل بالای او در برابر کمآبی، گرمای سوزان و سفرهای طولانی در بیابان باعث شده لقب کشتی کویر به او تعلق گیرد. شتر، این موجود شگفتانگیز و سازگار با اقلیمهای خشن، از دیرباز نقشی حیاتی در زندگی انسان ایفا کرده است. در بسیاری از مناطق گرم و خشک جهان، بهویژه در خاورمیانه، شمال آفریقا و بخشهایی از آسیا، شتر به عنوان یک منبع پایدار حملونقل، تغذیه، پوشاک و حتی دارو شناخته میشود. شیر شتر سرشار از مواد مغذی […]
خواص هندوانه از دیرباز مورد توجه مردم در نقاط مختلف جهان بوده است. این میوه آبدار و شیرین نه تنها طراوتبخش روزهای گرم تابستانی است، بلکه فواید فراوانی برای بدن دارد که آن را به یکی از میوههای محبوب و پرمصرف تبدیل کرده است. این میوه با بیش از ۹۰ درصد آب، بهعنوان یک منبع طبیعی آبرسانی شناخته میشود که در روزهای گرم سال، بدن را از درون خنک و شاداب نگه میدارد.هندوانه میوهای ؛ بزرگ، شیرین و پرآب که پوست آن سبز رنگ که داخل آن قرمز یا زرد مي باشد. هندوانه داراي اسيد آمينه ای به نام سيترولين […]
درباره روز معلم باید گفت این روز، نماد احترام به کسانی است که با چراغ دانایی، مسیر زندگی ما را روشن میکنند. روز معلم، فرصتی برای سپاس از معلمانی است که عشق به یادگیری را در دل ما میکارند. بعضی آدم ها هستند که فقط برای مدت کوتاهی وارد زندگی ما می شوند اما تاثیرشان تا سالهای سال روی زندگی دیگران می تواند به خوبی و نیکی به جای بماند. یکی از آن دسته آدم ها،معلم ها هستند. در زندگی ما آدم ها ، معلم های زیادی می آیند و به ما کمک می کنند که رشد کنیم و زندگی […]
این روزها رنگ مو ها بسیار متنوع تر از گذشته شده اند و بانوان هم تمایل بیشتری برای تنوع دادن به رنگ موهای خود هستند به همین دلیل به دنبال انواع ترکیب رنگ مو هستند . اگر با اصول رنگ کردن موها آشنا هستید ولی به دنبال ترکیبات زیبا و دقیق برای رنگ مو هستید، خرید مجموعه آموزش انواع ترکیب رنگ مو می تواند به شما در این زمینه بسیار کمک کند. پکیج آموزشی انواع ترکیب رنگ مو در این پکیج ،ترکیب رنگ مو های متنوع و محبوب در میان بانوان را برای شما عزیزان گرد آوری کرده ایم. با […]
رنگ کردن مو در خانه کار راحت و ساده ای نیست. به دلیل وجود برخی ظرافت ها و پیچیدگی ها در زمینه رنگ کردن مو، اکثر بانوان ترجیح می دهند رنگ کردن موهای خود را به یک آرایشگر با مهارت کافی بسپارند. این قضیه زمانی مهم تر می شود که فرد می خواهد در مهمانی یا مراسم مهم و ویژه ای شرکت کنند. با طرح ۳ سوال مهم می خواهیم ضرورت یادگیری رنگ کردن مو در خانه را به شما یاد آوری کنیم آیا شما همیشه با وجود مراجعه به آرایشگر ماهر در نهایت از نتیجه کار رضایت داشته اید؟؟؟؟ […]
طراحی ناخن (دیزاین ناخن ) دارای یکسری قواعد است ولی شما می توانید با دیدن آموزش طراحی ناخن و آشنایی با قواعد طراحی ناخنو ایده گرفتن از مدل های مختلف طراحی ناخن و با کمی تمرین در کنار علاقه به یک حرفه ای در زمینه طراحی ناخن تبدیل شوید. فقط باید کمی تلاش کنید ،صبر و حوصله به خرج دهید و کمی سلیقه و خلاقیت چاشنی کار کنید،نتیجه کار حتما عالی خواهد شد. اگر از جمله افرادی هستید که دوست دارید همیشه ناخن های زیبا با طرحهای متنوع و در عین حال ساده و جذاب داشته باشید ؛ مجموعه کم […]
آرایش چشم سایه چشم می تواند احساس بهتری را برای فرد به ارمغان آورد. یکی از بهترین روش های زیباتر کردن چشم ها، استفاده از آموزش آرایش چشم سایت رنگ وارنگ یا همان آموزش سایه چشم است .
رنگ وارنگ برای راحتی و زیبایی بیشتر شما بانوان عزیز مجموعه ای را تحت عنوان آموزش انواع بافت مو و شینیون مو (خود آرایی مو ) تهیه کرده است . همانطور که می دانید بافت مو و شینیون مو یکی از موارد تاثیر گذار بر روی زیبایی و جذابیت بانوان است. آراسته بودن موها علاوه بر اینکه موجب جذابیت و زیبایی هر چه بیشتر می شود ، می تواند در بالارفتن اعتماد به نفس افراد تاثیر گذار باشد. اکثر خانم ها می خواهند همواره مرتب، آراسته و جذاب باشند و به همین دلیل همیشه به دنبال یادگیری مدل های بیشتر […]